Enterijer

7 kombinacija i ideja za pločice u kupatilu

Mislili ste da je renoviranje kupatila lak posao? Možda nekada davno, kada je izbor pločica bio manji, ali danas je to jako težak zadatak. Toliko puno kombinacija i ideja za pločice u kupatilu ima, da prosto glava zaboli od razmišljanja.

Postavljanje pločica nije posao koji se obavlja svake godine, već nam je cilj da traju što duže. Trendovi opremanja kupatila se povremeno menjaju, zato je važno da u ovom trenutku izaberete kombinaciju koja će biti u trendu duži niz godina.

A kako odabrati najbolju kombinaciju? Tako što ćete pročitati ovaj članak do kraja i saznati 7 kombinacija i ideja za pločice u kupatilu.

Zaboravite sjajne pločice, mat keramika je u trendu

U prošlosti su sjajne pločice jarkih boja bile dominantne u kupatilima širom Srbije. Danas se trend promenio, ljudi se sve više odlučuju za mat pločice.

Na mat pločicama ne ostaju otisci prstiju i vode, što je slučaj sa sjajnim pločicama. Osobe koje jako vode računa o čistoći i blistavom izgledu kupatila, svakako da će se pre odlučiti za mat opciju.

Ukoliko izaberete mat pločice, postavite jače osvetljenje, jer ne reflektuju svetlost pa će prostorija biti za nijansu mračnija. Ali još jedna dobra stvar, manje se klizaju tako da su manje šanse da će doći do povreda.

Povratak otpisanih – Teraco pločice

Dizajneri više ne mogu da izmišljaju novitete, pa često potežu za starim rešenjima modernijeg izgleda. Takva je situacija i sa teraco pločicama, koje su više decenija bile izuzetno popularne i zastupljene u kupatilima na našim prostorima.

Teraco pločice su imitacija izlomljenog kamena. Najčešće su izbor za podne pločice u kupatilima, jer su lake za održavanje, nije lako uočiti prljavštinu zbog dezena.

Ukoliko ste ljubitelj starih retro izgleda kupatila, postavljanjem ovih pločica možete postići taj izgled. Čak ih ne morate postavljati samo na pod ili cele zidove, već možete postaviti samo na jednom delu zida i tako istaći određene delove.

Pročitaj još: Kako odabrati tuš kabinu

Bele pločice će uvek biti u modi

Već duže vreme u svetu dizajna vlada minimalistički trend, a sigurni smo da će taj trend uvek biti pri vrhu. Bela boja je simbol čistoće, a ujedno se veoma lepo uklapa sa mnogim kombinacijama, ukoliko ne želite čisto belo kupatilo.

Ono što je sada prednost je da postoji veći broj različitih vrsta, oblika i završnih obrada pločica u beloj boji, pa su mogućnosti veće. Svakako da ne preporučujemo izbor klasičnih kvadratnih pločica, već upotrebite maštu i kombinujte pravougaone pločice sa možda nekim dizajnom, ili ne standardnim rasporedom.

Bele pločice su savršene za kombinaciju pločica koje imitiraju drvo ili prirodni kamen.

Pločice kao imitacija drveta ili kamena

Do skoro su sva naša kupatila bila u boji, koristile su se kombinacije jarkih boja. Danas je opremanje enterijera kupatila potpuno drugačije. Sve popularnije su ideje da kupatila izgledaju potpuno drugačije u odnosu na koje smo navikli.

Pločice kao imitacija drveta i kamena su jedna od ideja da kupatilo izgleda drugačije, modernije. Možete kompletno kupatilo obložiti jednim od ova dva motiva, a možete kombinovati sa belim ili crnim pločicama.

Promenite oblik, koristite šestougaone pločice

Savršen izbor za ljubitelje neobičnog dizajna. Ako želite da imate malo drugačije kupatilo, šestougaone pločice će vam pružiti tu mogućnost.

Zanimljiv oblik šestougaonih (heksagon) pločica daje im tu čar da možete da se igrate kombinacijom boja i dezena. Izgledaju jako lepo i moderno kada obložite ceo zid istim dezenom šestougaonih pločica. A takođe idealne su za igranje, isticanje određenih delova zida i cik-cak prelaska sa poda na zid.

Da li ste ljubitelj pločica sa šarama i aplikacijama?

Verujemo da mlađe generacije nisu ljubitelji ovakvih pločica, ali sigurni smo da među čitaocima ima određeni broj kojima se sviđa ova ideja. Super su kada želite da kupatilo bude živahno, ako niste ljubitelj minimalizma.

Ako se odlučite za dezenirane pločice sa šarama, savetujemo da budete obazrivi. Oblaganjem svih zidova istim pločicama može izazvati loš efekat i haotičan izgled.

Postavljajte pločice sa šarama na određenim zidovima ili delovima zidova kako bi razbili monotoniju. Ostatak zidova obložite nekim jednobojnim pločicama koje će napraviti kontrast i razbiti haotičnost.

Ili ste možda ljubitelj starih dobrih mozaik pločica?

Još jedan stari trend koji je ponovo aktuelan. Ova vrlo popularna vrsta obloga za kupatilo koja oživljava i osvežava prostor, a istovremeno ga čini elegantno mirnim. 

Mozaik pločice imaju i tu prednost što mogu biti sasvim šarolike i jarkih boja, ali zbog toga što su malih dimenzija, ne izgledaju haotično. Odličan su izbor za manja kupatila u kojima biste ipak želeli neku boju.

Isti savet kako i kod pločica sa šarama. Nemojte preterivati i oblagati sve zidove ovim pločicama, već kombinujte sa jednobojnim, tako što ćete određene zidove ili delove zidova obložiti mozaik pločicama.

Gde kupiti najlepše pločice za kupatila?

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo da izaberete kombinaciju pločica za opremanje kupatila. Ukoliko ste izabrali neku od naših ideja, pitate se gde ih možete kupiti?

Preporučujemo da posetite sajt  AMB keramike ili njihovu prodavnicu u Zemunu. Imaju šarenoliku ponudu pločica za kupatilo i veliko iskustvo, tako da vam mogu dodatno pomoći prilikom odabira.

Slični tekstovi