Enterijer

Dodajte zidovima malo boje – i promenićete ambijent nabolje

Sređivanje, preuređivanje i opremanje doma neki dočekaju s uzbuđenjem, a neki ga se pribojavaju – ali svakako je nešto što treba da unapredi kvalitet života. Jer dom nije mesto gde treba samo da prespavamo (mada mnogima koji na poslu provode po ceo dan, to zapravo i jeste). Dom je mesto gde treba da se osećamo opušteno, da se rasteretimo misli o poslu i obavezama, jednostavno – mesto na kome se najbolje osećamo. 

Često na velikim radovima izgubimo i živce i elan, a najslađe u renoviranju i uređivanju kuće ili stana dolazi na kraju. Međutim, dok dođemo do toga da stavimo šlag na tortu, neretko smo već istrošeni i jedva čekamo da se sve samo završi. A detalji su ono u šta gledamo svaki dan, te ih nikako ne smemo zanemariti.

Zadržimo se ovom prilikom na zidove – boja je i te kako važna, kao i detalji poput spištenih plafona, koji su popularni već neko vreme, i na toj popularnosti ne gube.

Boje za zidove – najbolje rešenje da svom životnom prostoru podarite novi život

Kada dođe do faze krečenja, pitanje koje se najčešće javlja jeste da li da da ostavimo klasičnu belu boju, ili da se odlučimo na neku boju. I to nije lak izbor, najpre zbog toga jer boja zidova prilično može da utiče na celokupni vizuelni efekat koji nam prostorija pruža. Boje za zidove imaju i tu moć da istaknu neki deo prostorije, odnosno neki kutak, ili pak da učine prostoriju vizuelno većom, što je vrlo često potrebno.

Kontrasti koji se prave sa nameštajem ili podovima mogu biti toliko efektni da se izgled prostorije i bez kupovine novog nameštaja može dovesti do neprepoznatljivosti. I ne to ne moraju biti neke upadljive boje, već neke prilično neutralne, a opet u kombinaciji sa svim ostalim.

Spušteni plafoni – trend koji ne prolazi, a za njih su neophodne gipsane ploče

Prostore mnogih domova već duže ukrašvaju spušteni plafoni, koji u kombinaciji sa osvetljenjem neverovatno u utiču na kompletan ambijent. Zato oni koji se bave molerskim radovima u svoju ponudu usluga neizostavno nude i uslugu spuštanja plafona.

Za to su potrebne konstrukcije koje mogu uključivati gipsane ploče, koje su odlično rešenje i za mnoge druge radove kao što je bilo kakvo pregrađivanje u prostorijama, ali i povećana izolacija. Takođe, gipsane ploče služe i da se plafoni izravnaju ukoliko ima onih neravnina koje je nemoguće ublažiti običnim gletovanjem.

Tapete kao varijanta koja je uvek izvodiva

Ne treba da organizujemo mnogo stvari kada se odlučimo da zidove ukrasimo tapetama. Za to nam je potrebna dimenzija i da se odlučimo koji dizajn ćemo izabrati. Uglavnom se bira jedan zid na kome će biti tapeta, a za lepljenje ponekad nije neophodno angažovati majstora, mada bi svaki moler morao imati tu uslugu kao opciju.

Tapete su zahvalne i što se održavanja tiče, te su vrlo praktično rešenje za dečje sobe i hodnike. Njihovim postavljanjem se i u vizuelnom smislu može postići dosta – slično kao i sa bojama za zidove, samo možda i još intenzivnije.