Enterijer

Kako PVC stolarija utiče na mikroklimu stana?

Ako želite da renovirate stan ili se izgradnja kuće privodi kraju, onda je pravi trenutak za zamenu ili ugradnju stolarije. ALU i PVC profili sa četiri komore garancija su za dobru termoizolaciju, a još veću uštedu i bolju izolovanost omogućavaju profili koji imaju osam komora. Reč je o veoma kvalitetnoj stolariji novije generacije koja traje duže i čije održavanje ne zahteva mnogo vremena. Potrebna je meka krpa, malo deterdženta i topla voda i vaši PVC prozori i vrata brzo će biti kao novi, jer dugo zadržavaju svoj izgled, boju i početne karakteristike.

To nije slučaj sa drvenom stolarijom, jer se radi o materijalu koji brzo dotraje, pa nakon nekoliko godina morate pravo da skinete prethodne naslage, a onda da prelakirate drvo. Bez obzira da li se odlučite za jedno ili dva stakla, PVC stolarija će savršeno dihtovati zahvaljujući načinu na koji se izrađuju i materijalu od kojeg se prave. To znači da ćete znatno više uštedeti energiju, pa će i troškovi grejanja biti niži.

Svakako, pre same kupovine raspitajte se kakva su iskustva kolega, komšija ili rođaka, pa tek onda donesite odluku.

Leti štiti od toplote, zimi od hladnoće

Postaviti kvalitetne prozore i vrata u domu nije nimalo lak, a ni jednostavan zadatak. Kao kupci morate odgovorno i pažljivo proceniti kakvu ćete stolariju za svoj kutak. Ukoliko izaberete PVC, tokom leta će u stanu biti prijatnije, a zimi će enterijer biti topao i udoban.

Zato fukcionalnost PVC stolarije ne treba dovoditi u pitanje. Kada su temperature visoke, PVC prozori služe kao izolator od prekomerne toplote. Kontrolno staklo ima reflektujući efekat, funkcioniše po principu ogledala i na taj način smanjuje prodor sunčeve svetlosti. Dokazano je da je polivinil hlorid otporan i na vatru, pa će izdržati i na temperaturi višoj od 300 stepeni Celzijusovih.

Ako su tokom zime temperature niske, a PVC stolarija dobro postavljena, onda će vaš dom biti zaštićen od hladnoće.

Pored uštede za troškove grejanja, zaštita od prašine koja u enterijer prodire iz spoljašnjosti izdvaja se kao dodatna prednost PVC profila. Ne treba zaboraviti da su ovi prozori i vrata otporni i na insekte jer je, za razliku od drveta, plastična masa izdržljivija i ne može da se probuši.

Energetski efikasniji prozori i vrata

Pri promeni stolarije u domu detaljno analizirajte prednosti i nedostatke prozora i vrata koje vam nude različiti proizvođači. Prvo proverite toplotni koeficijent, jer se zahvaljujući njemu određuje stepen energetske efikasnosti. Što je ovaj toplotni koeficijent niži, on više zadržava toplotu, pa je i termički efikasniji. Za razliku od drugih tipova, PVC stolarija ima veoma nizak toplotni koeficijent, a to znači da prozori i vrata napravljeni od polivinil hlorida imaju visoku energetsku efikasnost. Na ovaj način ćete pri grejanju i hlađenju enterijera uštedeti i do 60%.

Estetika nije zanemarljiva

Ako volite tamnije nijanse ili radije birate klasične bele prozore, onda nećete morati dugo da tražite željenu stolariju. Bilo da je reč o futurističkom dizajnu ili romantičnom baroku, na raspolaganju će vam biti veliki izbor boja i oblika. PVC prozori i vrata su dostupni u različiti nijansama, tako da ćete sigurno pronaći omiljenu boju koja će se savršeno uklopiti u vaš enterijer.

Dugotrajna i pouzdana PVC stolarija

PVC prozori i vrata izrađeni su od višekomponentnog ojačanog profila u skladu sa međunarodnim standardima kvaliteta. Otporni su na temperaturne promene, deformacije i mehanička oštećenja, pa se izdržljivost i lako održavanje izdvajaju kao posebne prednosti ove stolarije. Ako uložite u PVC, onda će vam se investicija višestruko isplati na dugi rok.

Ovi profili su dugotrajni, pa nećete morati da ih menjate makar 25 godina. Osim što su dizajnirani tako da izdrže različite vremenske prilike, PVC prozori su otporni i na velike temperaturne razlike. Takođe, oni su i  vodootporni, pa se često upotrebljavaju i prilikom gradnje bazena. Prilikom njihovog dizajniranja u obzir su uzete sve karakteristike polivinil hlorida, tako da je PVC stolarija izuzetno pouzdana i izdržljiva i ako je izaberete sigurno se nećete pokajati.

Za kvalitetnu ugradnju angažujte profesionalce

Još jedna važna stvar koju treba upamtiti ima veze sa kvalitetom ugradnje stolarije. Naime, ugradnja utiče na trajnost prozora, kao i na kvalitet izolacije. Kod neprofesionalne instalacije mogu da se pojave praznine i gubitak toplote, što, naravno, ne treba tolerisati. Zato je neophodno angažovati profesionalce koji će posao obaviti kvalitetno i odgovorno.

Nema kondenzacije

PVC stolarija sprečava pojavu kondenzacije. Mehanizam funkcioniše na veoma jednostavan način. Temperatura u vazdušnim komorama PVC profila je viša od temperature van profila što omogućava bolju toplotnu izolaciju. PVC profili ne kondenzuju vlagu za razliku od aluminijumskih profila koji je kondenzuju zbog velikih temperaturnih razlika.

Ako dođe do kondenzacije kod dvostrukog stakla, onda je reč o ozbiljnom problem i onda morate brzo da reagujete. To se često dešava ako je odabrana nekvalitetna stolarija. Međutim, treba imati na umu da su prozori sa dvostrukim staklom toplotni izolatori, a ne izvor toplote i oni ne kontrolišu količinu pare u vazduhu. Dakle, u nedovoljno zagrejanoj prostoriji, prozori sa duplim staklom u optimalnim uslovima ne mogu da ispune svoje karakteristike.

Dodatne prednosti PVC stolarije

Postoji još nekoliko kriterijuma kojih treba da se pridržavate pri izboru novih prozora i vrata. Obratite pažnju na klimatske prilike mesta u kojem živite i svoje finansijske mogućnosti, ali i na lokacija kuće ili stana. Na primer, ako se dom nalazi u blizini železničke pruge i autoputa neophodno je da detaljno razmotrite parametre koji se odnose na zvučnu izolaciju. Zaštitu od buke nikako ne treba da zanemarite. Ako želite da se u svom domu osećate odlično, onda birajte PVC prozore, jer je reč o odličnim zvučnim izolatorima.

Troškovi proizvodnje stolarije od polivinil hlorida nisu visoki, veliki je broj proizvođača, pa je i cena ovih proizvoda niža. Kvalitetom pariraju materijalima poput aluminijuma, te to treba imati na umu ako se dvoumite zbog cene. Nove teksture profila, boje ali i tehničke karakteristike omogućile su prodor PVC stolarije u većinu domova, jer stolarija od polivinil hlorida je mnogo više od prozora. Ona enterijeru daje poseban vizuelni identitet, jer njenom ugradnjom se daje lični pečat domu.