Lifestyle

Odabir savršenog porodičnog bazena – sveobuhvatni vodič za tipove bazena i održavanje

Porodični bazeni su odličan dodatak svakom eksterijeru doma. Pružaju zabavan i zdrav način da provedete vreme sa porodicom, lepo izgledaju, a mogu podići čak i vrednost vaše nekretnine.

Dolaze u različitim veličinama, oblicima i materijalima, što olakšava vlasnicima kuća da izaberu onu koja odgovara njihovim potrebama i preferencijama.

Međutim, izbor pravog porodičnog bazena može biti izazovan, posebno ako ga kupujete po prvi put. U ovom članku ćemo istražiti različite vrste porodičnih bazena, njihove prednosti i kako odabrati pravi bazen za svoju porodicu!

Vrste porodičnih bazena

Ugradni bazeni u zemljiporodični bazeni za dvorište koji se ugrađuju u zemlju poznati su po svojoj izdržljivosti i dugovečnosti. Bazeni u zemlji dolaze u različitim oblicima, kao što su pravougaoni, ovalni, u obliku bubrega ili oblici po meri, njihova izgradnja može trajati i do nekoliko nedelja.

Takođe se prave od različitih materijala uključujući beton, fiberglas i vinilnu oblogu. Betonski bazeni su najskuplji, ali pružaju najviše mogućnosti prilagođavanja, dok se bazeni od fiberglasa najbrže postavljaju.

Nadzemni bazeni su odlična opcija za porodice koje žele bazen, ali imaju manji budžet. Jeftiniji su od bazena u zemlji i mogu se lako postaviti za svega nekoliko dana. Nadzemni bazeni dolaze u različitim veličinama i oblicima, kao što su okrugli, ovalni ili pravougaoni.

Takođe su napravljeni od različitih materijala, uključujući čelik, aluminijum i polimer. Čelični nadzemni bazeni su najpovoljniji, ali mogu da zarđaju tokom vremena, dok su bazeni od polimera skuplji, ali su izdržljiviji i duže traju.

Prenosivi bazeni – prenosivi bazeni su najjeftiniji i najlakši za instalaciju.

Savršeni su za porodice koje žele bazen, ali nemaju dovoljno prostora ili novca da ulože u stalni. Prenosivi bazeni dolaze u različitim veličinama i oblicima, kao što su okrugli, ovalni i pravougaoni. Obično su napravljeni od PVC-a ili vinila i mogu se naduvati ili sklopiti pomoću okvira. Prenosivi bazeni se lako održavaju i mogu se čuvati van sezone.

Prednosti porodičnih bazena

Porodični bazeni promovišu porodično povezivanje i pružaju odličnu priliku za porodice da provedu kvalitetno vreme zajedno. Plivanje i igra u bazenu pomažu porodicama da se povežu i stvore trajne uspomene. Pored toga, evo koje su još njihove prednosti:

  • Obezbeđuju zdrav način životaplivanje je fizička aktivnost koja može pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, povećanju mišićne snage i smanjenju nivoa stresa. Posedovanje porodičnog bazena kod kuće olakšava redovno vežbanje i održavanje zdravlja.
  • Povećavaju vrednost imovine -porodični bazen može povećati vrednost nekretnine i učiniti je atraktivnijom za potencijalne kupce. Kuće sa bazenima su veoma tražene, posebno u vrućim klimama, i mogu zahtevati veću cenu.

Kako odabrati pravi porodični bazen?

Pogledajte koje faktore treba uzeti u obzir pri izboru bazena za vaše dvorište.

Uzmite u obzir raspoloživi prostor

Pre nego što izaberete porodični bazen, razmotrite količinu raspoloživog prostora u vašem dvorištu. Bazeni u zemlji zahtevaju više prostora nego nadzemni ili prenosivi bazeni, i trebalo bi da obezbedite dovoljno mesta za bazen i pristup bazenu. Ugradni bazeni su najčešći izbor vlasnika ugostiteljskih objekata jer su najdugovečniji.

Odredite budžet

Cena porodičnog bazena varira u zavisnosti od vrste, veličine i materijala koji se koristi. Najskuplji su podzemni bazeni, zatim nadzemni i prenosivi. Odredite svoj budžet i izaberite budžet koji odgovara vašim finansijskim mogućnostima.

Izaberite pravi tip bazena

Uzmite u obzir potrebe i sklonosti vaše porodice kada birate vrstu porodičnog bazena. Ako imate veliko dvorište i želite stalni bazen, bazen u zemlji može biti najbolja opcija. Ako imate manji budžet ili ograničen prostor, možda će vam biti prikladniji nadzemni ili prenosivi bazen. Takođe, birajte bazen koji će se najbolje uklopiti uz stil vaše bašte ili terase.

Razmotrite zahteve za održavanje

Sve vrste porodičnih bazena zahtevaju redovno održavanje kako bi se osiguralo da su čisti i bezbedni za upotrebu.Ugradni bazeni zahtevaju više održavanja nego nadzemni ili prenosivi bazeni, jer imaju složenije sisteme za filtriranje i čišćenje. Uzmite u obzir vreme i trud koji su potrebni za održavanje bazena i izaberite onaj koji odgovara vašem životnom stilu.

Razmislite o bezbednosnim funkcijama

Bezbednost uvek treba da bude glavni prioritet kada su u pitanju porodični bazeni. Razmislite o instaliranju bezbednosnih funkcija kao što su ograde, pokrivači za bazene i alarmi da biste sprečili nesreće i zaštitili decu i kućne ljubimce.

Potražite kvalitet i garanciju

Prilikom izbora porodičnog bazena potražite kvalitetne materijale i renomirane brendove. Proverite garanciju i uverite se da pokriva sve nedostatke ili probleme koji mogu nastati tokom instalacije ili upotrebe.

Porodični bazeni su odličan način da provedete kvalitetno vreme sa voljenima, vodite zdrav način života i povećate vrednost svoje imovine. Kada birate pravi porodični bazen, uzmite u obzir tip bazena koji odgovara vašim potrebama, budžetu i raspoloživom prostoru.

Takođe, pobrinite se da date prioritet bezbednosnim funkcijama i zahtevima za održavanje kako biste osigurali da vaš bazen ostane čist i bezbedan za upotrebu. Imajući na umu ove faktore, možete odabrati savršeni porodični bazen koji će vam pružati beskrajne sate zabave i uživanja u godinama koje dolaze.