Arhitektura

Lepota prostora u kome boravimo i živimo kao važan faktor psihičkog i mentalnog zdravlja

Prostor u kom živimo ne treba da bude samo funkcionalan nego i da bude prijatan za boravak, što znači da treba da povedemo računa o njegovom uređenju. Često usled nemogućnosti da uredimo životni prostor stalno mislimo na promene koje smo mogli da napravimo a nikada nismo mogli da izdvojimo novac ili vreme za to.

Ipak, treba razmisliti koliko vam je bitan prostor u kom živite i boravite i vrlo brzo se dolazi do zaključka da se okolina u kojoj provodimo najviše vremena odražava na raspoloženje, prijatan osećaj u domu ali i načinu na koji shvatamo i vidimo svoj životni prostor.

Prirodna svetlost u domu

Jedna od velikih stvari koja može da napravi razliku u vašem domu jeste količina svetlosti. Isprobajte par dana da držite otvorene sve roletne tokom celog dana i sklonite zavese kako biste pustili što više svetla unutra. Već nakon prvog dana se primeti razlika kada je u pitanju opuštenost i stvaranje prijatnog osećaja dok boravite u osvetljenom prostoru.

Takođe, ovo je pogotovo značajno za osobe koje nisu jutarnji tip i potrebno im je više vremena da se ujutru razbude. Dnevno svetlo će vam pomoći da na miran način pređete iz stanja pospanosti u stanje budnosti i budete spremni za sve što donosi dan.

Prirodni elementi kao veza sa prirodom

Ne postoji bolja povezanost sa mirom i opuštenim osećajem od povezivanja sa prirodom gde god da odete. Ovo se pogotovo odnosi na vaš dom i uključivanje prirodnih elemenata u njega. Najjednostavniji način da ovo postignete jeste ubacivanjem cveća i biljaka koje imaju umirujući efekat.

Pre no što se odlučite za neku biljku, raspitajte se o njenim dejstvima jer postoje one koje pozitivno utiču na okruženje i ljude koji u njemu borave, ali postoje i one vrste koje nije preporučljivo držati u domu. Takođe, materijali poput kamena i drveta se smatraju kao dobar odabir da budu u vašem okruženju, pogotovo ako postanu deo vašeg doma.

Raspored prostorija u domu

Prilikom kupovine doma uključite nekoliko elemenata u potragu – funkcionalnost, osvetljenost i osećaj koji imate prilikom prvog ulaska u nekretninu. Raspored prostorija igra veliku ulogu u tome kako će se svi ukućani osećati prilikom boravka u domu.

Ukoliko malo bolje razmislite, prostor koji je previše zatvoren, bez nekog normalnog protoka vazduha i energije može negativno da utiče na vaše mentalno stanje. Kada je u pitanju prodaja stanova, Beograd može da ponudi nekretnine koje će vam odgovarati po rasporedu prostorija i dati vam šansu da u tom prostoru stvorite svoj idealan dom.

Izbegavajte nered

Kada prvi put počnete da izbegavate nered pogledom, to je znak da treba odmah da reagujete i izbacite tu naviku iz života. Nered u stanu se često povezuje sa neredom u životu i to može da bude znak čak i jednog malog problema koji vas muči i koji ne možete da rešite.

Na vreme probajte da se oduprete porivu da vam stvari budu razbacane svuda po sobama jer na taj način odajete poruku da vam nije bitno gde boravite i provodite vreme sa porodicom. Probajte da napravite neki plan spremanja i na taj način sprečite stvaranje i gomilanje sve većeg nereda.

Obratite pažnju na boje

Boje igraju veliku ulogu u našim životima od malena. Pomislite samo na prvi put kada ste za neku boju rekli da vam je omiljena i koliko ste odluka u životu doneli vodeći se bojom kao glavnim kriterijumom.

Ovo važi i kada je u pitanju uređenje vašeg životnog prostora jer će boje kojima ste okruženi da igraju veliku ulogu kada je u pitanju vaše raspoloženje. Odaberite nežne i pastelne boje, a izbegavajte jarke i tamne boje jer one imaju negativan uticaj na raspoloženje i mogu da busu uzrok čestih promena ponašanja i raspoloženja.

Vaše okruženje treba da bude pokazatelj vaše prirode i načina na koji volite da živite. U kombinaciji sa preporučenim savetima za lepši životni prostor, možete da stvorite pravu oazu mira u kojoj će uživati svi vaši ukućani.

Slični tekstovi