Nekretnine

Iznajmljivanje ili kupovina stana u Beogradu – Za i protiv

Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje da li je bolje iznajmljivati ili kupiti stan. On se razlikuje od osobe do osobe, od potreba, mogućnosti i planova. Jednostavno rešenje ne postoji, ukoliko niste spremni na ulaganja, odricanja i prilagođavanje. Ipak, posmatrano sa pozitivne strane, možete videti koji su to razlozi za i protiv obe opcije, i uporediti ih sa svojim željama. Na taj način najbolje ćete se spremiti za naredni korak u rešavanju svog stanarskog pitanja.

Kako će izgledati iznajmljivanje stana

Istina je da iznajmljivanje stana sa sobom nosi dosta prednosti. Za mlade ljude koji su se tek doselili u Beograd ili žele da se odvoje od svojih porodica, ovo je prvi i logičan korak. Rentiranje na mnogo načina uzima primat nad kupovinom nekretnine, i rezultati tog izbora jasno su vidljivi nakon samo mesec dana. Tada već imate uvid u prostor i okruženje u kom se nalazite, jasnije možete definisati svoje potrebe kao i mogućnosti da na taj način nastavite svoj život.

Razlozi za iznajmljivanje stana

Mesečno plaćanje zakupa velika je olakšica za sve one koji nemaju u potpunosti stabilna primanja i radno mesto. Prema svojim finansijskim mogućnostima možete i pretraživati stanove, odlučujući se za odgovarajuću lokaciju, opremljenost, visinu komunalnih troškova. Iako je cena zakupa stanova u porastu, i dalje je moguće pronaći jeftinije varijante, priuštive za svačiji džep. I lokacija igra bitnu ulogu, pa na primer Novi Beograd nudi široku ponudu stanova koji su povoljni.

Pored jasnog ekonomskog aspekta, ono što je još jedan od glavnih razloga zbog kog se ljudi odlučuju na ovaj tip stanovanja je i fleksibilnost. Prilikom biranja stana, imate uvid u sam prostor u kom ćete boraviti. Izgled i kvadraturu stan, opremljenost, osvetljenost. Ono što, međutim, dolazi kasnije su potencijalni problemi koji se na prvi pogled ne vide. Problemi sa vodoinstalacijama, loša izolacija, grejanje, samo su neki od njih. Dodatno, loš komšiluk i te kako može uticati na vaš kvalitet života. Stoga je velika prednost iznajmljenih stanova što se u ovim slučajevima vrlo lako možete iseliti iz njih. Ukoliko postoji bilo koji razlog iz kog niste zadovoljni odabranim stanom, jednostavno ga možete promeniti.

Postojanje kao i nepostojanje planova za budućnost može prevagnuti u odluci za iznajmljivanje stana. Ukoliko ne želite da se dugoročno vezujete za jedno mesto, pronađite stan na određeno vreme koji će podržati vašu odluku. Nema potrebe kupovati stan ukoliko je vaša ideja da život ispunite putovanjima, promenom mesta boravka, ili jednostavno ukoliko želite da imate izbor i otvoreno više opcija.

Mane podstanarskog života

Nesigurnost za stanodavce da ćete ostati u njihovom stanu takođe je nesigurnost i za vas ukoliko vas stanodavac u njemu više ne želi. I uprkos potpisanim ugovorima o zakupum, može se desiti da vaš gazda želi da proda, renovira stan, ili ga jednostavno ustupi nekom drugom. U tom slučaju morate biti spremni na selidbu u kratkom roku, pa samim tim i sve troškove i probleme koje to sa sobom povlači. Takođe, još jedna od mana ovog vida stanovanja je nemogućnost da u potpunosti prilagodite prostor sebi. Ukoliko se useljavate u već opremljen stan, stanodavac možda neće imati mogućnosti da izbaci svoj nameštaj za vas, ili vam neće dozvoliti da pravite izmene, kao što je pregrađivanje, bušenje zidova za slike ili police.

Isplativost ulaganja u nekretninu

U stan i generalno nekretninu se ulaže ukoliko ste za to platežno sposobni. Bez obzira na to da li imate odvojenu čitavu sumu novca u tu srvhu, ili planirate podizanje kredita, potrebna je nemala količina novca. Ukoliko se nalazite u finansijskoj poziciji da to učinite, a pritom imate i dugoročne planove koji će vas vezati za to mesto, kupovina stana je rešenje. Bez obzira na to da li imate porodicu, ili je tek planirate za neki budući period, nekretnina koju posedujete daće vam dodatnu sigurnost. Kako cene stanova neprestano rastu, uvek je bolje kupiti ga sada nego kasnije. Oglasi stanova na prodaju Beograd uvek su aktuelni i ponuda se redovno nadograđuje, pa imate vremena da birate ono što vam zaista odgovara. Čak i ukoliko se vaši planovi promene, odlučite da se preselite ili kupite još jedan stan na drugoj lokaciji, postojeću nekretninu možete i izdavati. Ne samo da će stan i dalje biti u upotrebi, već ćete od njega i zarađivati, što je samo po sebi dovoljno dobar razlog da to uradite.

Zašto bi trebalo da dva puta razmislite o kupovini stana?

Kupovina stana sa sobom vuče i obaveze. Na prvom mestu to je otplata kredita, ukoliko se odlučite za pozajmicu kako biste se skućili. To će umanjiti jedan deo vaših primanja na duži period, i to je uslov koji morate biti spremni da ispunite. Pored toga, pre nego što krene da se isplaćuje ono što je u nekretninu uloženo, biće potrošeno dosta novca kako biste je opremili i prilagodili svojim potrebama. A ukoliko se ispostavi da je taj stan imao nedostatke koje niste primetili pre kupovine, nije moguće vratiti ga prodavcu. Ostaje vam to što ste kupili, da planirate dalje korake u rešavanju problema i kvarova.

Odluka je individualna, i kada jednom budete znali šta je tačno to što želite od svog stana, i sam izbor će biti jednostavniji i ispravniji. Mogućnosti ima mnogo, ali ne pristajte na kompromise, bilo da kupujete ili iznajmljujete životni prostor, budite na prvom mestu sigurni da vam upravo on odgovara i da se možete jasno zamisliti u njemu.

Ukoliko se i dalje dvoumite, preporučujemo da detaljno istražite ponude na sajtovima za nekretnine. Sajt za nekretnine Roommateor ima široku i stalno ažuriranu ponudu, te je idealno mesto na kom ćete pronaći prostor za život, bez obzira na to za koju ste se opciju odlučili.

Slični tekstovi